Zelfgemaakte ravioli met bietjes, mierikswortel en tijm
Zelfgemaakte ravioli: is er iets meer satisfying om te eten? Het kost de nodige inspanning en tijd om te maken, maar zodra je je vork in de zijdezachte kussentjes prikt vergeet je het meteen. Salieboter erbij, vers gemalen zwarte peper en misschien nog een raspje Parmezaan of Pecorino. Ge-nie-ten!
Sinds ik het pastarolleropzetstuk voor mijn KitchenAid heb ik al een paar keer ravioli gemaakt. De eerste keer met een vulling van verse doperwten en citroen, en vandaag werd het geroosterde biet met mierikswortel en tijm. Een wereldcombinatie als je het mij vraagt, want zowel vol als fris van smaak. Zeker in de lente of zomer, maar ook echt de rest van het jaar.
Zelf ravioli maken? In dit ravioli recept leg ik stap voor stap uit hoe je zelf pastadeeg maakt, deel ik de bietenvulling en geef ik tips voor het vullen van ravioli. Wil je geen ravioli maken maar gewoon pasta? Gebruik dan alleen het eerste deel voor hoe je zelf pastadeeg maakt.
>> Zin in ravioli, zonder de moeite? Bekijk mijn (kant-en-klare) ravioli recept met verse doperwten, postelein en citroen maakt.
Zelf ravioli maken
Voor je aan de slag gaat, wees je ervan bewust dat het al met al aardig wat tijd kost om zelf ravioli te maken. Hoe vaker je het doet hoe sneller je wordt, maar je bent er al gauw dik een uur mee bezig. Exclusief rust- en oventijd. Ik vind het daarom fijn om ’s middags of de dag ervoor het deeg & de vulling te maken en een uurtje voor ik wil eten de ravioli te vullen. Zo heb je genoeg tijd voor het kneden, rusten, rollen en vullen.
Tip 1: rol het deeg als het even kan tot een mooie rechthoek van ongeveer 8-10 centimeter breed.
Tip 2: omdat het dus best wat tijd en moeite kost raad ik je ook zeker aan in een keer een dubbele portie pastadeeg of zelfs al ravioli te maken. Het vriest namelijk supergoed in. Vorm een bal van het deeg en verpak goed in plasticfolie. De ravioli vries je het beste eerst op de bakplaat in zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Doe ze vervolgens in een druk-en-sluitzakje en bewaar tot 3 maanden in de vriezer.
Recept gaat verder onder de afbeelding
Zelfgemaakte ravioli met bieten, mierikswortel en tijm
Voor het pastadeeg (4-6 personen)
- 200 g semolina (of ander pastadeeg)
- 0,5 tl zout
- 2 grote eieren, op kamertemperatuur
Voor de bietenvulling met mierikswortel
- 2 middelgrote rauwe bieten
- 1,5 tl zout
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 2 tl mierikswortelpuree (of verse mierikswortel naar smaak)
- 100 g ricotta
- 2 tl verse tijmblaadjes
- 0,5 citroen, sap en rasp
Bereidingswijze pastadeeg
- Meng de semolina met het zout. Stort op het aanrecht en maak een brede kuil waar de eieren inpassen. Breek de eieren in de kuil en breek de dooiers met een vork of je vingers. Meng de semolina door het ei door vanuit de binnenkant steeds een beetje semolina te pakken. Ga zo door tot al het ei is opgenomen en er een deegbal is ontstaan.
- Kneed het deeg ten minste 10-15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed zodra een vingerafdruk direct terugveert. Verpak in vershoudfolie en laat ten minste 1 uur rusten in de koelkast.
- Haal het pastadeeg uit de koelkast en kneed goed door. Snijd een stukje ter grootte van een golfbal van het deeg en haal door een pastamachine op de grofste stand. Zet de machine een stand fijner en haal het deeg erdoor. Ga zo door tot de fijnste stand. Herhaal met de rest van het deeg.
- Leg de pastavellen op een schone theedoek. Bedek met een nieuwe theedoek zodat ze niet uitdrogen.
Bereidingswijze raviolivulling
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de bieten en leg op een stuk aluminiumfolie met de glimmende kant omhoog. Besprenkel met olijfolie en 1 theelepel van het zout. Vouw de folie dicht en leg het pakketje in een ovenschaal of op een bakplaat. Rooster ten minste 1 uur in de oven, of tot dat een mesje er makkelijk in glijdt.
- Haal de bieten uit de oven, open de folie en laat 10 minuten afkoelen. Verwijder de schil en snijd in grove stukken.
- Splits het derde ei. Bewaar het eiwit in een apart bakje voor later. Meng de dooier met de bieten en de resterende ingrediënten (behalve het eiwit) in een keukenmachine. Hak tot een fijne, bijna gladde puree. Breng op smaak met zwarte peper en laat volledig afkoelen. Doe in een spuitzak en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Bereidingswijze zelfgemaakte ravioli
- Kluts het eiwit los met een beetje koud water en een snufje zout. Bestuif een bakplaat en een werkblad met een laagje semolina of bloem.
- Leg een pastavel op het werkblad. Trek in je hoofd een lange lijn over het midden van het deeg. Spuit kleine hoopjes van de vulling van ongeveer 2-3 centimeter breed tegen de denkbeeldige lijn, zodat ze net onder of boven het midden liggen. Zorg dat aan de onderkant minimaal 1 centimeter ruimte blijft en minimaal 2 centimeter tussen de hoopjes onderling.
- Besmeer het deeg met een dun laagje eiwit en vouw voorzichtig de bovenkant van het deeg over de vulling. Druk voorzichtig met je vingers tussen de hoopjes en tot slot de onderkant. Voorkom waar mogelijk dat er luchtbellen ontstaan, hierdoor kan het deeg ontploffen.
- Snijd de ravioli met een scherp mes los en leg op de bakplaat. De semolina zorgt ervoor dat ze niet aan de onderkant blijven plakken.
- Herhaal met de rest van de pasta en de vulling tot een van de twee op is.
- Breng een grote pan met ruim gezouten water aan de kook. Kook de zelfgemaakte ravioli in ongeveer 3-4 minuten beetgaar. Controleer of de ravioli gaar is door een stukje van de zijkant af te snijden en te proeven.
- Smelt eventueel ondertussen een flinke klont boter in een koekenpan. Voeg een handje salieblaadjes en een snuf zout toe. Schep de ravioli door de salieboter. Serveer met zwarte peper en Pecorino kaas.
>> Zin in ravioli, zonder de moeite? Bekijk mijn (kant-en-klare) ravioli recept met verse doperwten, postelein en citroen maakt.
Disclaimer: deze pagina bevat linkjes naar de affiliate omgeving van Bol.com. Dit is een samenwerking waarbij ik een klein percentage over de verkoop van dat product krijg. Dit heeft verder geen invloed op mijn mening.
One Comment
Pingback: