Vegan groene groentesoep met broccoli, spinazie en koriander
Groentesoep: I love it! Waar ik vroeger misschien een keer per jaar soep at, maak ik het nu het liefst elke week. Zeker in de herfst en winter kan ik er echt van genieten. Niet alleen het opslurpen op de bank, maar ook het maken zelf vind ik heerlijk om te doen. Het is namelijk zó simpel, je kan er al je restjes in verwerken en de warme geur die je huis vult verslaat elke geurkaars.
In dezelfde categorie ‘at ik nooit, nu zo vaak mogelijk’ valt broccoli. Sinds ik minstens één stronk per week verorber (lees hier hoe ik elke groente nog lekkerder maak), verwerk ik het in zo’n beetje alles. Zo ook soep. Dit recept voor groene groentesoep ontstond zoals bij mij wel vaker gebeurt: ik heb nog wat verschillende ingrediënten in huis en vind het zonde om ze weg te gooien. Wat is dan het makkelijkst om te maken? Pasta, een salade of… Soep! En aangezien het de afgelopen dagen opeens voelt alsof #winteriscoming, ging ik voor het laatste.
Vegan groene groentesoep met broccoli, spinazie en koriander
Tips
- Deze groene groentesoep is vegan. Ik gebruikte kokosmelk en sojaroom voor een meer romige smaak, wat je eventueel kan vervangen door slagroom, Griekse yoghurt of iets anders naar keuze. Ook de bouillon is plantaardig en kan je vervangen door kippen- of tuinkruidenbouillon.
- Geen fan van koriander? Vervang deze dan door platte peterselie (inclusief steeltjes) of munt (alleen de blaadjes van een half bosje, geen takjes). Laat het gemalen korianderzaad weg of vervang door een 1/4 theelepel gemalen komijn.
- Ik pureer mijn soepen altijd met een staafmixer (de draadloze staafmixer van KitchenAid, mijn ultieme onmisbare keukengadget). Heb je die niet? Gebruik dan een blender of keukenmachine en pureer in porties.
Groentesoep voor 8 personen
- 2 sjalotten
- 3 tenen knoflook
- 4 el milde olijfolie
- 1 flinke bos koriander
- 1/2 tl gemalen korianderzaad (ketoembar)
- 1/2 tl gedroogd gemberpoeder (djahé)
- 1 tl chili flakes
- 1 prei
- 1 stronk broccoli
- 1,5-2 liter groentebouillon
- 200 ml kokosmelk (of meer, naar smaak)
- 400 g bladspinazie, vers
- 100 ml sojaroom (of kokosmelk)
- 4 el olijfolie extra vierge
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 225 graden. Verwijder de schil van de sjalotten en knoflook. Verwarm een ruime braad- of soeppan (ik gebruikte mijn Le Creuset braadpan met een doorsnee van 24 cm) met de milde olijfolie.
- Snipper de ui en plet de knoflook. Fruit deze in de helft van de milde olijfolie tot ze beginnen te geuren en de ui doorzichtig wordt. Hak de onderste helft (de steeltjes) van de bos koriander fijn. Voeg samen met het korianderzaad, gember, chiliflakes, peper en zout toe aan de ui. Fruit nog vijf minuten mee.
- Snijd de stronk broccoli in kleine roosjes en de stronk zelf in plakjes. Meng met de resterende milde olijfolie en flink zout. Verdeel over een bakplaat en grill 15-20 minuten in de oven, tot de roosjes bruin kleuren en krokant voelen. (Pas op dat ze niet verbranden.)
- Snijd de prei in als een frikandel (open ruggetje) en snijd in grove ringen. Spoel in een vergiet onder de koude kraan af zodat alle zand eruit is. Voeg toe aan het uimengsel en breng op smaak met peper en zout. Smoor ongeveer een kwartier tot de prei begint te verkleuren en karamelliseert.
- Voeg de broccoli, bouillon en kokosmelk toe aan het preimengsel en breng net aan de kook. Laat 10 minuten sudderen tot de broccoli zacht genoeg is om te pureren. Pureer met een staafmixer. Is de soep te dik? Voeg dan extra bouillon of kokosmelk toe.
- Voeg de spinazie (eventueel in delen) toe, doe de deksel op de pan en laat slinken. Pureer opnieuw. Proef de soep en breng indien nodig op smaak met peper en zout.
- Hak de korianderblaadjes grof. Serveer de soep met een scheutje sojaroom, extra vierge olijfolie en koriander.
Meer weten over waarom ik vegan eet? Ik vertel in dit artikel meer over mijn keuze om thuis vegan te eten, maar niet buiten de deur.