Salade met sugar snaps, Roquefort, walnoten en honing-mosterddressing (en een nieuwe liefde)
Zin in een frisse salade die net even anders is dan je standaard combinatie met tomaat, komkommer en avocado? Deze salade met sugar snaps, Roquefort en walnoten is alles wat je wil en meer. Hij is snel gemaakt, gezond en gewoonweg heel erg lekker. Maken, dus!
Tip: Liever een maaltijdsalade? Voeg wat gekookte pasta of gebakken aardappeltjes toe en je kunt de rest van de avond door.
Mijn nieuwe liefde
Al maanden was ik aan het twijfelen: zal ik? Moet ik? Wil ik? Kan ik? De afgelopen jaren maakte ik al mijn foto’s met mijn iPhone en hoewel ik in mijn tijd bij Culy ook een ‘echte’ camera had, voelde ik nooit de noodzaak om een professionele camera te kopen. Niet alleen vanwege de hoge kosten, maar vooral omdat ik mezelf voorhield dat dat alleen voor ‘echte’ fotografen was. ‘En ik doe het toch alleen maar voor de lol, dus waarom zou ik?’
Tot ik meer tijd had om lekker te koken en daarmee ook te fotograferen. Ik merkte dat ik er zoveel plezier in had, gewoon een beetje koken, stylen en dan een foto (of 1899839823) maken. Net zo lang tot ik blij was. En als het dan lukte, was ik ook echt ongelooflijk blij.
Food was my first love, but photography might be my second
Toen ik merkte hoeveel plezier ik eigenlijk uit het fotograferen zelf haal en hoe graag ik dat in mijn vrije tijd doe, begon ik mezelf steeds meer als fotograaf te zien. Niet per sé met de ambitie om ook daadwerkelijk als betaalde fotograaf aan het werk te gaan, maar meer als hobbyfotograaf. Wat maakt het dan uit of je foodfotograaf op je LinkedIn-profiel hebt staan of het gewoon voor de lol doet?
Niets natuurlijk. Dus toog ik naar de dichtstbijzijnde camerawinkel voor advies. Ik herinnerde me wat voor camera ik in het verleden had (een Canon EOS M voor de geïnteresseerden) en wist ook hoeveel ik er ongeveer aan wilde uitgeven. De jongens van Camera NU hielpen mij maar al te goed. Eerst kwam er een rits vragen over mijn gebruik, voorkeuren en natuurlijk budget, en vervolgens rolden er als vanzelf een paar opties uit.
Niet veel later hield ik de twee mogelijke opties vast en koos ik uiteindelijk de Canon EOS RP met een 50 mm lens. Een niet al te ingewikkelde systeemcamera, maar wel van hoge kwaliteit en met een lens die perfect is voor foodfotografie.
Inmiddels zijn we, mijn nieuwe liefde en ik, een paar weken samen en honderden foto’s verder. Niet alleen is de camera daadwerkelijk makkelijk in gebruik, hij maakt ook zúlke prachtige foto’s wat het voor mij alleen maar nog leuker maakt.
Salade met sugar snaps, Roquefort en walnoten
Op een zonnige dinsdagavond maakte ik deze salade met sugar snaps, Roquefort, walnoten en honing-mosterddressing. Makkelijk, snel, gezond en bomvol smaak. Just the way I like it. De dag erna besloot ik het recept opnieuw te maken zodat ik het kon fotograferen en voilà: dit is het resultaat.
De sugar-snapsalade is perfect als lichte lunch, maar ook ideaal als bijgerecht bij bijvoorbeeld een pastaatje of stukje vis. Of gooi er wat gekookte pasta of geroosterde aardappeltjes doorheen en je hebt een verrukkelijke maaltijdsalade voor op het balkon, in het park of op de boot.
Besluit je dit gerecht te maken? Vergeet dan niet er een fotootje van te maken. Vind ik superleuk om te zien, ongeacht of je je telefoon gebruikt of met een ‘echte’ camera aan de slag gaat 😉
Ingrediënten voor 2-4 personen
- 2 tl grove mosterd
- 2 tl honing (het liefst een die écht lekker is)
- 2 el witte-wijnazijn
- 4-6 el extra vierge olijfolie
- 250 g sugarsnaps
- 50 g walnoten
- 2 bosui
- 125 g Roquefort
- 75 g gemengde slamelange
Bereidingswijze
Maak eerst de dressing. Doe dit in een kom of diep bord waar je later de salade in serveert, dat scheelt weer afwas. Meng de mosterd met de honing, witte-wijnazijn, zout en peper. Klop met een garde terwijl je de olijfolie in een dunne straal toevoegt. Blijf kloppen tot je de gewenste dikte bereikt. Proef en breng eventueel extra op smaak met mosterd, honing, azijn, zout of peper. Zet apart.
Breng een klein pannetje met gezouten water aan de kook. Maak de sugar snaps schoon. Snijd met een klein mesje beide kontjes van de sugar snaps en trek als het lukt de harde draden aan de zijkant mee. Blancheer de sugar snaps 1 minuut in het kokende water, giet af en spoel koud onder de koude kraan. Meng de sugar snaps door de dressing.
Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren en verkleuren. Hak grof. Snijd de bosui in dunne ringetjes en verbrokkel de Roquefort.
Meng de slamelange en de helft van de walnoten, bosui en Roquefort door de sugar snaps. Garneer met de resterende walnoten, bosui en Roquefort. Serveer de salade direct.