Krokante kardemomgranola
Wat ik echt élke dag kan eten? Griekse yoghurt met zelfgemaakte granola en vers fruit. De granola het liefst zo rijk mogelijk gevuld met heel veel noten, pitten en specerijen. Dit recept voor krokante kardemomgranola vinkt het hele rijtje af en is losjes geïnspireerd op de smaak van mijn favoriete kardemombroodje bij restaurant 4850 (als je in de buurt bent een must om een keer te proberen).
Zelf granola maken
Zelf granola maken is echt ontzettend makkelijk. Het belangrijkst is de kwaliteit van de ingrediënten en het type zoetstof. Granola zonder zoet is namelijk als friet zonder zout, gewoon echt niet lekker. Daarnaast voeg ik nog kokosvet toe zodat de granola extra krokant wordt. Heb je geen kokosvet in huis? Gebruik dan milde olijfolie of zonnebloemolie.
Krokante kardemomgranola
Ingrediënten voor 1 grote pot
- 20 kardemompeulen of 1,5 tl gemalen kardemom
- 250 g havermout
- 75 g rauwe hazelnoten of amandelen
- 75 g walnoten
- 75 g ongezouten pinda’s
- 50 g pompoenpitten
- 35 g kokosvet
- 55 g honing of maple syrup
- 1 tl zeezout
Bereidinsgwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Haal de zaadjes uit de kardemompeulen. Verwarm een kleine koekenpan op laag vuur en rooster hierin de kardemomzaadjes tot ze beginnen te geuren. Maal fijn in een keukenmachine, specerijenblender of vijzel. Gebruik je gemalen kardemom? Sla deze stap dan over.
- Doe de havermout met de kardemom in een grote kom. Hak de hazelnoten, walnoten en pinda’s grof. Voeg samen met de pompoenpitten toe aan de havermout.
- Verwarm het kokosvet samen met de honing in een klein pannetje en meng samen met het zout door het havermout-notenmengsel. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 15 minuten in de oven. Schep het mengsel om en bak nog eens 7 tot 10 minuten of tot de granola lichtbruin kleurt en flink begint te geuren.
- Laat de bakplaat met krokante kardemomgranola afkoelen op een rekje. Bewaar in een luchtdichte pot of plastic bakje met deksel. Of eet gelijk op.