Cruffins met witte-chocoladeroom en frambozen
Cruffins (croissant-muffins) zijn opeens o-ve-ral. Of nouja overal: bij hippe bakkers in Amsterdam 😉 Dat snap ik maar al te goed, want my god wat zijn ze lekker! Sowieso is croissantdeeg een van de betere dingen ooit bedacht, maar gecombineerd met een romige vulling en wat vers fruit, knapperige nootjes of chocolade is het al helemaal een traktatie waar je voor omrijdt. Tot nu, want je kunt ze dus ook heel gemakkelijk zelf maken!
In dit recept deel ik mijn ultieme combinatie voor cruffins met een luchtige witte-chocoladeroom en verse frambozen. Ook geef ik tips voor verschillende andere vullingen voor cruffins, zoals vanilleroom met rabarbercompote, vanilleroom met hazelnoten en pure chocolade en meer. Uiteraard vertel ik ook hoe je zelf cruffins maakt met kant-en-klaardeeg en wat mijn favoriete merk daarvoor is.
Cruffins maken
Voor dit recept testte ik meerdere vullingen en kant-en-klare deegsoorten, en heel eerlijk: ze waren eigenlijk allemaal heel lekker. Het belangrijkst is dat het deeg mooie laagjes heeft en het liefst zowel krokant van buiten als zacht van binnen is. Maar ook zonder knisperend vers croissantdeeg van de bakker zijn ze lekker. Zo gebruikte ik zowel deeg van Danarolles als een ontdooid croissantje van Picard, gekocht bij Albert Heijn en vergelijkbaar met die van Crisp.
Vul ze nadat ze volledig zijn afgekoeld met een zoete roomvulling en top met vers fruit, gehakte chocolade of nootjes en je weet niet wat je proeft. Het lekkerst vind ik een vulling die een goede balans tussen zoet en zuur/hartig heeft, zoals witte chocolade en framboos, of vanilleroom met koffie en hazelnoten.
Lees het recept onder de afbeelding
Cruffins met witte-chocoladeroom en frambozen
De cruffins zijn het lekkerst op de dag dat je ze maakt, maar je kunt de vulling prima tot 2 dagen van tevoren al maken. Bewaar de vulling in de spuitzak in de koelkast en bak en vul de cruffins zelf op de dag van gebruik.
Wil je ze een paar uur van tevoren maken en vullen? Dat kan prima! Bewaar ze dan tot twee uur van tevoren op kamer temperatuur of langer in de koelkast.
Ingrediënten voor 6 cruffins
- 1 blik Danerolles super croissants
- 75 g witte chocolade
- 125 g mascarpone
- 1 tl vanille extract
- 125 ml slagroom
- 1 el kristalsuiker
- 100 g frambozenjam (of aardbeienjam, rabarbercompote, etc.)
- 30 g gepelde ongezouten pistachenoten
- 6 grote verse frambozen
- Boter om in te vetten
Benodigdheden
- Metalen muffintray met 6 vormpjes of 6 losse hoge aluminium muffinvormpjes
- 2 spuitzakken, waarvan eventueel 1 met een glad spuitmondje
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de vormpjes in met boter.
- Rol het hele blik croissantdeeg uit en snijd op de verticale stippellijnen in 3 rechthoeken. Duw de diagonale naden goed tegen elkaar, zodat de driehoeken aan elkaar vastzitten en een geheel vormen.
- Leg een rechthoek met de lange kant naar beneden op een plank. Rol strak omhoog en halveer in de lengte. Rol een helft als een soort drol in de hoogte op en knijp het deeg aan de onderkant een beetje dicht, zodat het vastzit. Leg in een vormpje en herhaal met de rest van het deeg.
- Bak de cruffins 18-20 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin en gaar. Haal ze uit de oven en laat volledig afkoelen op kamertemperatuur.
- Begin ondertussen aan de vulling. Breek de chocolade in stukjes en smelt au bain-marie in een kom over een pannetje met heet water. Roer de mascarpone los. Meng het vanille-extract en de gesmolten chocolade erdoor. Laat afkoelen.
- Klop de slagroom met de suiker luchtig, het mag best stevig zijn. Schep een derde van de slagroom door het mascarponemengsel en meng voorzichtig zodat het goed luchtig blijft. Meng de rest van de slagroom erdoor met een spatel. Doe het mengsel in een spuitzak, eventueel met een rond mondje. Bewaar tot gebruik.
- Doe de frambozenjam in een tweede spuitzak en bewaar tot gebruik. Hak de pistachenootjes fijn.
- Maak met eens scherp mesje een kleine opening in de zijkant van de cruffins, het liefst op de ‘naad’ zodat je het erna nauwelijks ziet. Ga met het mesje naar binnen, zodat je een kleine holle ruimte creëert voor de vulling. Vul de cruffins met tweederde van het roommengsel en eenderde van de jam tot de ruimte is gevuld. Doe dit voorzichtig, want ze vullen snul en anders loopt de vulling eruit. Veeg eventueel overtollige vulling aan de zijkant weg.
- Top de cruffins met een toef roomvulling en garneer met de pistachenootjes en een framboos. Serveer direct of later op de dag. Bewaar indien nodig in de koelkast tot gebruik.
Tip: meer lekkere recepten? Bekijk al mijn recepten op deze pagina!