Citroencake maken met vanillefrosting - perfect voor een babyshower of kraambezoek
Eten,  Recepten

Frisse citroencake met romige vanillefrosting

Citroencake maken is makkelijk en ontzettend lekker. Dat klinkt misschien als een standaard zin, maar geloof mij: dat is het ook echt. Dit citroencakerecept is ook nog eens zo gebakken én kun je heel goed een dag van tevoren maken. De romige vanillefrosting maken het geheel af. Voor de foto’s voegde ik nog blauwe muisjes toe, omdat het de perfecte taart is voor een babyshower of als kraamgebak. Die kun je uiteraard ook weglaten als je dat wil, al zijn ze eigenlijk hartstikke lekker – ook als er geen zwangere of pasgeboren baby in de buurt is.

* Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Agroposta

Citroencake maken

De basis voor de citroencake bestaat uit een mix van ongezouten roomboter, tarwebloem, kristalsuiker, amandelmeel, eieren en een snufje zout. Het amandelmeel is echt een must, omdat het de cake zoveel lekkerder maakt! De citroensmaak komt van verse citroenrasp en Agroposta citroensiroop – als je het mij vraagt de allerbeste limonadesiroop die er is.

Agroposta wordt gemaakt van 100% biologische ingrediënten, waaronder vers fruit, kruiden en planten. De citroensiroop werd mijn go-to drankje tijdens mijn zwangerschap in de zomer, omdat hij fris smaakt en niet te zoet is. En dat zeg ik niet omdat dit een samenwerking is, ik ben ook echt een fan van het merk. Je koopt de siroop onder andere bij de groothandel, delicatessenzaakjes en online.

Babyshower of kraamgebak

Toen ik dit recept voor citroencake bedacht was ik dus zwanger van mijn zoon. Het was het perfecte moment om een recept te bedenken dat je ook voor een babyshower kunt maken of als kraamgebak kunt serveren. Deze citroencake is dan ook echt een allemansvriend, uiteraard preggoproof en supergoed voor te bereiden.

De citroencake kun je tot twee dagen van tevoren maken en goed afgedekt in de koelkast bewaren. Maak tot een dag van tevoren de vanillefrosting en bewaar afgedekt in de koelkast. Roer de frosting voor gebruik los en verdeel over de cake. Je kunt de cake ook invriezen. Bak de cake, laat volledig afkoelen en verpak in z’n geheel of in stukjes in vershoudfolie. Bewaar in een druk-en-sluitzakje in de vriezer tot gebruik en laat ten minste zes uur buiten de koelkast ontdooien.

Tip: vind je muisjes saai of gewoon niet zo lekker? Versier de citroencake dan met eetbare bloemen. Die koop je bij een goede groenteboer, op de markt of bij de groothandel. Of pluk ze uit je eigen tuin, denk aan viooltjes en Oost-Indische kers.

Frisse citroencake met romige vanillefrosting

Voor 8-12 stukjes citroencake

  • 130 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 175 g kristalsuiker
  • 3 middelgrote eieren, op kamertemperatuur
  • 2 citroensiroop (bijvoorbeeld van Agroposta), op kamertemperatuur
  • 1 el citroenrasp
  • 150 g tarwebloem
  • 50 g amandelmeel
  • 1/4 tl keukenzout

Voor de vanillefrosting

  • 250 g mascarpone
  • 75 g Griekse yoghurt
  • 1 tl vanille extract
  • 25 g poedersuiker
  • Optioneel: blauwe of roze muisjes, of gebruik eetbare bloemen ter garnering

Bereidingswijze

  1. Begin met het maken van de citroencake. Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een rechthoekige cakevorm in. Bedek de bodem en de zijkanten met bakpapier.
  2. Doe de roomboter met de kristalsuiker in een grote kom en klop luchtig met een mixer. Klop een paar minuten tot de boter bleek wordt. Breek een voor een de eieren boven de kom en mix door het mengsel. Voeg pas een volgend ei toe als de vorige volledig is opgenomen. Voeg ook de citroensiroop en citroenrasp toe, en meng goed.
  3. Zeef de bloem, het amandelmeel en het zout boven de kom. Meng kort en verdeel over de bakvorm. Bak de citroencake in 30-40 minuten gaar. Controleer of de cake gaar is door een satéprikker in het midden te steken. Komt deze er (zo goed als) droog uit? Dan is de cake gaar. Laat op een rek afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Maak nu de vanillefrosting. Roer de mascarpone in een kom los en voeg de Griekse yoghurt en het vanille extract toe. Meng goed. Zeef de poedersuiker erboven en meng tot een geheel.
  5. Verdeel de vanillefrosting over de citroencake. Garneer eventueel met muisjes of eetbare bloemen.
Citroencake maken met vanillefrosting - perfect voor een babyshower of kraambezoek

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *