Vegetarische spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus met krokant broodkruim
Spaghetti met gehaktballetjes is echt troostvoer. Een kom dampende spaghetti, perfect al dente in water met voldoende zout gekookt en vergezeld door een volle, rijke tomatensaus met bruingebakken gehaktballetjes. Flinke berg Parmezaan of krokant broodkruim erover en wellicht nog wat verse kruiden, en mij heb je hoor. Het liefst maak ik voor dit gerecht de gehaktballetjes zelf, met een gesnipperd rood uitje, teentje knoflook, verse Parmezaan en een eitje voor de binding. Maar naast dat dat gewoon echt een stuk meer tijd kost, eet ik ook zo veel mogelijk vegetarisch. En met de vleesvervangers van tegenwoordig is dat echt niet zo moeilijk, zo ook bij deze vegetarische spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus met krokant broodkruim.
Vegetarische gehaktballetjes maken
Of je nu altijd vegetarisch eet of gewoon wat minder vlees wil eten, vleesvervangers worden alleen maar beter en beter. Zeker in vergelijking met supermarktvlees is het, als je het mij vraagt, echt een goed alternatief. In dit recept gebruik ik de kant-en-klare gehaktballetjes van Beyond Meat, een van de grootste spelers in de wereld van vleesvervangers en wat mij betreft ook een van de beste. De smaak is lekker hartig en ze bakken mooi goudbruin, net als ‘gewone’ gehaktballetjes.
Zelfgemaakte balletjes zijn altijd het lekkerst, dus gebruik dit recept gerust als basis en maak de ballen zelf. Gebruik in dat geval kwalitatief goed gehakt (dus niet uit de supermarkt) of ga voor vegetarisch gehakt – bijvoorbeeld dat van Beyond Meat. Breng op smaak met rode ui, knoflook, peterselie, zout en peper, en voeg voor de binding een rauw ei en wat broodkruim toe. Draai er balletjes van en bak ze zoals beschreven in dit recept.
Voor je doorgaat naar het recept nog een kleine disclaimer: ik word niet betaald om dit te schrijven, maar heb de gehaktballetjes van Beyond Meat wel gekregen. Ondanks dat deel ik zoals altijd mijn eerlijke mening en zal ik nooit iets schrijven waar ik het niet mee eens ben.
- Op zoek naar meer vegetarische recepten? Probeer eens deze vegetarische gnocchi met verse doperwten, pesto en burrata!
Vegetarische spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus
Ingrediënten
- 1 Grote ui
- 3 Grote Tenen knoflook
- 3 blikken datterini / gepelde tomaten
- 2 el Rodewijn of rodewijnazijn
- 2 tl Kristalsuiker
- 0.5 tl Zout
- 0,5 tl chiliflakes / chilipasta
- 2 Sneetjes oud brood
- 1 Citroen, alleen de rasp
- 400-500 g Spaghetti
- 12 Vega(n) gehaktballetjes
- 0,5 bosje bladpeterselie, alleen de blaadjes (basilicum kan ook)
- Olijfolie om in te bakken
- Parmezaanse kaas
Instructies
- Snipper de ui en plet de knoflook. Verwarm een grote pan met dikke bodem met een scheut olijfolie op laag tot middelhoog vuur en fruit hierin de ui en de knoflook gedurende 10 minuten. Roer regelmatig.
- Voeg de tomaten in blik toe, samen met de azijn, suiker, zout en chiliflakes. Doe de deksel op de pan en laat een half uur pruttelen. Roer zo nu en dan zodat de saus niet aankoekt.
- Maak ondertussen het krokant broodkruim. Hak het brood fijn met een koksmes of in een keukenmachine. Verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur met een scheut olijfolie en bak hierin het broodkruim in 5-10 minuten krokant. Breng op smaak met zout en peper. Haal het broodkruim uit de pan en doe in een bakje. Meng de citroenrasp erdoor en zet apart tot gebruik.
- Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook hierin de spaghetti volgens de bereidingswijze beetgaar. Verwarm tegelijkertijd de koekenpan opnieuw met een scheut olie op middelhoog vuur en bak hierin de vegan gehaktballetjes rondom goudbruin. Breng op smaak met zout en peper, en schep door de tomatensaus. Hak de peterselie fijn.
- Haal de gehaktballetjes uit de saus en leg apart. Schep een kopje pastawater uit de pan met pasta. Giet de pasta af en voeg toe aan de pan met saus. Meng goed en voeg een scheut pastawater voor meer binding toe.
- Verdeel de pasta over 4 borden. Garneer met de vegetarische gehaktballetjes, het broodkruim en de peterselie. Garneer eventueel ook nog met Parmezaanse kaas.