Pittige pasta met venkelworst, broccoli, geroosterde tomaatjes, burrata en walnoten
De meeste dagen weet ik precies waar ik zin in heb als ik ga koken. Sterker nog: meestal denk ik de hele dag door aan een stuk of drieëntwintig volledig uiteenlopende gerechten en kies ik eenmaal in de supermarkt vrij resoluut iets totaal anders.
Gister wist ik het niet. Ik had nergens zin in, niet om te eten of te koken. Mijn go-to plan is dan Instagram, waar ik dagelijks de lekkerste recepten opsla ter inspiratie. Ik stuitte op dit recept voor spicy paccheri pasta met worst van The Original Dish (volgtip!) en kreeg direct trek. En uiteraard zag ik gelijk weer een reden om burrata te eten 😉
Ik had nog wat gegrilde broccoli in huis en besloot de foto als leidraad te nemen. Het resultaat is dit heerlijke, makkelijke recept dat je ook goed kunt voorbereiden. Invriezen zou ik niet doen, dat komt de smaak van het vlees en de groenten niet ten goede.
Tip: liever vega(n)? Gebruik dan tofu dat je eerst goed droogt en vervolgens verkruimelt met je handen. Goed hard bakken en combineren met het vocht van geweekte porcini + de porcini fijngehakt. Zo krijg je toch nog die hartige smaak van het vlees.
Pittige pasta met venkelworst, broccoli, geroosterde tomaatjes, burrata en walnoten
Ingrediënten voor 2-3 personen
- 250 g romaatjes of cherrytomaatjes aan de tak
- 1 stronk broccoli
- 1 rode ui, in ringen
- 1 el venkelzaad, gekneusd als je een vijzel hebt
- 2 biologische varkenssaucijzen
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 tl chili flakes (of meer of minder, afhankelijk van je smaak en de chili)
- 250 g fusili, penne of (mezze) rigatoni
- 2 el tomatenpuree
- 50 ml droge witte wijn
- 25 g roomboter, in kleine blokjes
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 bosje basilicum, alleen de blaadjes, in reepjes
- 1 bol burrata (150 g) of 2 burratini, op kamertemperatuur
- 1 handje ongezouten walnoten
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 200 graden. Doe de romaatjes in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Rooster 10 minuten in de oven.
- Snijd de broccoli in kleine roosjes en de steel in plakjes. Meng met een scheutje olijfolie, zout en peper. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Verhoog de oven naar 225 graden en rooster de broccoli en tomaatjes nog 15 minuten. Haal de tomaatjes en broccoli uit de oven zodra ze klaar zijn. Het is niet erg als ze afkoelen.
- Breng ondertussen een grote pan met gezouten water aan de kook. Verwarm een hapjespan met een scheut olijfolie en fruit hierin de ui met het venkelzaad gedurende 5 minuten. Zorg dat de ui vooral zachter wordt en karamelliseert, en zet het vuur lager als je merkt dat het te hard gaat.
- Snijd de worstjes open en verwijder het velletje van de worst. Voeg de worst toe aan de pan en draai het vuur iets hoger. Verkruimel als het ware het worstvlees met een houten spatel tot hele kleine stukjes. Voeg de knoflook en chili flakes toe, en bak nog een paar minuten.
- Doe ondertussen de pasta in de pan met water en kook volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Voeg de tomatenpuree en wijn toe en laat de alcohol verdampen. Haal de tomaatjes los van de takjes en voeg samen met de broccoli toe aan de hapjespan.
- Schep een kop pastawater uit de pan en zet apart. Giet de pasta af en voeg samen met de boter, de parmezaanse kaas, helft van de basilicum en een flinke scheut pastawater toe aan de hapjespan. Roer goed door en laat kort doorwarmen.
- Hak de walnoten grof. Schep de pasta op borden en verdeel er de burrata, resterende basilicum en walnoten over. Breng op smaak met extra vierge olijfolie, zout en peper. Enjoy!