
Makkelijke aspergesoep van restjes
Toen ik eind maart de eerste Hollandse asperges voorbij zag komen, wist ik niet hoe snel ik richting Landmarkt moest rijden. Ik maakte ze op klassiek Vlaamse wijze, met krieltjes, gekookte ham, ei, peterselie en natuurlijk gesmolten boter. Na afloop trok ik van de schillen en kontjes een bouillon (heel simpel: je kookt het kookwater met de restjes in) en maakte er deze aspergesoep van. Supermakkelijk en je gebruikt de restjes ook nog.
De soep is simpel, maar perfect van smaakt en hij schreeuwt lente. En als er geen beter moment is om asperges of aspergesoep te eten, dan is het wel tijdens Pasen komend weekend. Doe er dus je voordeel mee en haal het witte goud snel in huis.
- Zin in een andere soep? Maak dan deze vegan groene groentesoep met broccoli, spinazie en koriander.
Aspergesoep maken
Als ik witte asperges kook, maak ik eigenlijk altijd soep na afloop. De schillen en kontjes geven namelijk aardig wat smaak af, waardoor het kookvocht de perfecte basis is voor een soep. Ik kook daarom het kookvocht in (samen met de schillen en kontjes) tot ongeveer tweederde tot de helft. Daarna voeg ik een bouillonblokje voor extra smaak toe en ga ik verder met de roux.
Die roux maak je van een lepel bloem en roomboter, en zorgt voor de binding. Wat mij betreft essentieel bij aspergesoep, want dat geeft het geheel meer body en romigheid. Tot slot voeg ik nog wat gehakte bieslook of peterselie toe en soms een scheutje room voor de smaak. Heb je nog twee of drie gekookte asperges over? Snijd die dan in stukjes en voeg last minute toe.
Aspergesoep recept
Ingrediënten voor 2 tot 4 personen
- 1,5 tot 2 liter kookvocht van witte asperges, inclusief schillen en kontjes
- 1 groentebouillonblokje
- 50 g roomboter
- 50 g bloem
- 2 el bieslook of bladpeterselie, fijngehakt
- Optioneel: 2 à 3 gekookte witte asperges, in stukjes van 2-3 cm lang
Bereidingswijze
- Breng het kookvocht met de schillen en kontjes aan de kook. Kook het vocht in tot het ongeveer tweederde tot de helft is. Let op: dit kan zo een half uur duren.
- Voeg het bouillonblokje toe, laat oplossen en zeef vervolgens het vocht.
- Verwarm een soeppan met de boter en voeg zodra de boter is gesmolten de bloem toe. Roer goed tot alle bloem en boter zijn gemengd en bak nog een paar minuten onder continu roeren.
- Blus de roux af met een soeplepel van de aspergebouillon. Roer goed met een garde tot je geen klontjes meer ziet en voeg nog een soeplepel bouillon toe. Roer weer met een garde tot je geen klontjes meer ziet. Voeg nu de rest van de bouillon toe en roer wederom met de garde tot een gladde soep. Heb je wel nog klontjes? Zeef dan de soep.
- Proef de soep en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
- Voeg tot slot de bieslook of peterselie toe samen met de stukjes asperge (als je die gebruikt). Serveer warm.

